Orta çocukluk, bir çocuğun hayatında birçok değişiklik getirir. Bu dönemde çocuklar kendi başlarına giyinebilir, sadece ellerini kullanarak daha rahat top yakalayabilir ve ayakkabılarını bağlayabilirler. Aileden bağımsız olmak artık daha önemli hale geliyor. Okula başlamak gibi olaylar, bu yaştaki çocukları daha büyük dünyayla düzenli bir temasa sokar. Arkadaşlıklar giderek daha önemli hale geliyor. Fiziksel, sosyal ve zihinsel beceriler bu dönemde hızla gelişir. Bu, çocukların arkadaşları, okul çalışmaları ve spor gibi hayatın her alanında güven geliştirmeleri için kritik bir zamandır.
İşte çocukların orta çocukluk döneminde nasıl geliştiğine dair bazı bilgiler
Duygusal/Sosyal Değişiklikler
Bu yaş grubundaki çocuklar şunları yapabilir:
Ebeveynlerden ve aileden daha fazla bağımsızlık gösterin.
Geleceği düşünmeye başlayın.
Dünyadaki yeri hakkında daha fazla bilgi edinin.
Arkadaşlıklara ve ekip çalışmasına daha fazla önem verin.
Arkadaşlar tarafından beğenilmek ve kabul edilmek ister.
Düşünmek ve Öğrenmek
Bu yaş grubundaki çocuklar şunları yapabilir:
Zihinsel becerilerin hızlı gelişimini gösterin.
Deneyimleri tanımlamanın ve düşünce ve duygular hakkında konuşmanın daha iyi yollarını öğrenin.
Kişinin kendine daha az odaklanması ve başkaları için daha fazla ilgilenmesi.
Olumlu Ebeveynlik İpuçları
Aşağıda, ebeveyn olarak bu süre zarfında çocuğunuza yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler yer almaktadır:
Çocuğunuza şefkat gösterin. Başarılarını tanıyın.
Çocuğunuzun bir sorumluluk duygusu geliştirmesine yardımcı olun; sofrayı kurmak gibi ev işlerinde yardım etmesini isteyin.
Çocuğunuzla okul, arkadaşlar ve gelecekte dört gözle beklediği şeyler hakkında konuşun.
Çocuğunuzla başkalarına saygı duyma konusunda konuşun. İhtiyacı olan insanlara yardım etmesi için onu teşvik edin.
Çocuğunuzun kendi ulaşılabilir hedeflerini belirlemesine yardımcı olun; kendisiyle gurur duymayı öğrenecek ve başkalarının onayına veya ödülüne daha az güvenecektir.
Önce başkalarının gitmesine izin vererek veya oyun oynamaya çıkmadan önce bir görevi bitirerek çocuğunuzun sabrı öğrenmesine yardımcı olun. Harekete geçmeden önce olası sonuçları düşünmesi için onu teşvik edin.
Çocuğunuzun ne kadar süre TV izleyebileceği veya ne zaman yatması gerektiği gibi net kurallar koyun ve bunlara bağlı kalın. Hangi davranışın uygun olup neyin uygun olmadığı konusunda net olun.
Ailece birlikte oyun oynamak, kitap okumak ve topluluğunuzdaki etkinliklere gitmek gibi eğlenceli şeyler yapın.
Çocuğunuzun okulu ile ilgilenin. Öğretmenler ve personel ile tanışın ve onların öğrenme hedeflerini ve çocuğunuzun başarılı olmasına yardımcı olmak için sizin ve okulun birlikte nasıl çalışabileceğinizi anlayın.
Çocuğunuza okumaya devam edin. Çocuğunuz okumayı öğrenirken, sırayla birbirinize okuyun.
Çocuğunuza kendisini kötü hissettirecek cezalar yerine, disiplini kullanarak ona rehberlik edin ve onu koruyun. Ne yapılmaması gerektiğine dair herhangi bir tartışmayı, bunun yerine ne yapılması gerektiğine dair bir tartışmayla takip edin .
Çocuğunuzu iyi davranışı için övün. Övgüyü çocuğunuzun değiştiremeyeceği özelliklerinden ("akıllısınız") çok ne yaptığına ("bunu anlamak için çok çalıştınız") odaklamak en iyisidir.
Çocuğunuzu yeni zorluklarla başa çıkması için destekleyin. Başka bir çocukla yaşadığı anlaşmazlık gibi sorunları kendi başına çözmesi için onu cesaretlendirin.
Çocuğunuzu okula ve takım sporları gibi topluluk gruplarına katılmaya veya gönüllülük fırsatlarından yararlanmaya teşvik edin.
Önce Çocuk Güvenliği
Daha fazla fiziksel yetenek ve daha fazla bağımsızlık, çocukları düşme ve diğer kazalardan kaynaklanan yaralanmalar için risk altına sokabilir. Motorlu araç kazaları, bu yaştaki çocuklar arasında kasıtsız yaralanmalardan kaynaklanan ölümlerin en yaygın nedenidir.
Çocuğunuzu arabada uygun şekilde koruyun.
Çocuğunuza trafiğe dikkat etmesini ve okula yürürken, bisiklete binerken ve dışarıda oynarken nasıl güvende olacağını öğretin.
Çocuğunuzun su güvenliğini anladığından emin olun ve su kenarında yüzerken veya oynarken onu daima denetleyin.
Tırmanma gibi riskli faaliyetlerde bulunduğunda çocuğunuzu denetleyin.
Çocuğunuzla, ihtiyacı olduğunda nasıl yardım isteyeceğiniz hakkında konuşun.
Potansiyel olarak zararlı ev ürünlerini, aletleri, ekipmanları ve ateşli silahları çocuğunuzun erişemeyeceği bir yerde saklayın.
Sağlıklı Vücutlar
Ebeveynler, okulların daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Okul öğle yemeği programı dışında satın alınabilecek ilave şeker, katı yağ ve tuz içeren yiyecek ve içeceklere erişimi sınırlamak için çocuğunuzun okuluyla birlikte çalışın.
Çocuğunuzun her gün 1 saat veya daha fazla fiziksel aktivite yaptığından emin olun.
Televizyon setlerini çocuğunuzun yatak odasından uzak tutun. Çocuğunuz için evde, okulda veya okul sonrası bakımda ekran süresi için sınırlar belirleyin ve aileniz için bir medya kullanım planı geliştirin.
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını ve fiziksel aktiviteyi erken yaşta uygulayın. Aktif oyunu teşvik edin ve aile yemek zamanlarında sağlıklı beslenerek ve aktif bir yaşam tarzına sahip olarak rol model olun.
Çocuğunuzun her gece tavsiye edilen uyku miktarını aldığından emin olun : 6-12 yaş arası okul çağındaki çocuklar için, 24 saatte 9-12 saat (uykular dahil)