Erken çocukluk deneyimlerinin beyin gelişimi için önemi
Çocuklar öğrenmeye hazır doğarlar ve yıllar içinde öğrenecekleri pek çok beceriye sahip olurlar. Bağımsız olmak ve sağlıklı ve başarılı bir yaşam sürmek için doğru becerileri geliştirmek üzere ilk öğretmenleri olarak ebeveynlere, aile üyelerine ve diğer bakıcılara güvenirler. Beynin nasıl büyüdüğü, çocuğun diğer insanlarla ve dünyayla olan deneyimlerinden büyük ölçüde etkilenir. Zihni beslemek, beyin gelişimi için kritik öneme sahiptir. Çocuklar, ihmalden ve aşırı veya kronik stresten korundukları güvenli bir ortamda büyür ve en iyi şekilde öğrenirler.
Ebeveynler ve diğer bakıcılar, çocuklarıyla konuşarak, oynayarak ve çocuklarıyla ilgilenerek sağlıklı beyin gelişimini destekleyebilirler. Çocuklar en iyi, ebeveynler sırayla konuşurken ve oynarken öğrenirler ve çocuklarının becerilerini ve ilgi alanlarını geliştirirler. Bir çocuğu ihtiyaçlarını anlayarak ve duyarlı bir şekilde yanıt vererek beslemek, çocukların beyinlerini stresten korumaya yardımcı olur. Çocuklarla konuşmak ve onları kitaplara, hikayelere ve şarkılara maruz bırakmak, çocukların dilini ve iletişimini güçlendirmeye yardımcı olur, bu da onları okulda öğrenmeye ve başarıya giden yola sokar.
Strese ve travmaya maruz kalmanın çocuğun beyni için uzun vadeli olumsuz sonuçları olabilirken, konuşma, okuma ve oyun oynama beyin gelişimini tetikleyebilir. Ebeveynlerin, bakıcıların ve erken çocukluk bakım sağlayıcılarının güvenli, istikrarlı, besleyici ve teşvik edici bakım sağlamak için gerekli kaynaklara ve becerilere sahip olmasını sağlamak önemli bir halk sağlığı hedefidir.
Çocuklar risk altındayken, çocukların gelişimini takip etmek ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaştıklarından emin olmak, herhangi bir sorunun erken tespit edilmesini ve çocukların ihtiyaç duyabilecekleri müdahaleyi alabilmelerini sağlamaya yardımcı olabilir.
Beyin için sağlıklı bir başlangıç
Uygun bir şekilde öğrenmek ve büyümek için bir bebeğin beyninin sağlıklı olması ve hastalıklardan ve diğer risklerden korunması gerekir. Sağlıklı bir beynin gelişimini teşvik etmek hamilelikten önce bile başlayabilir. Örneğin, sağlıklı bir diyet ve yeterli folik asit gibi doğru besinler , sağlıklı bir hamilelik ve büyüyen bebekte sağlıklı bir sinir sistemi sağlayacaktır. Aşılar, hamile kadınları doğmamış bebeğin beynine zarar verebilecek enfeksiyonlardan koruyabilir .
Hamilelik sırasında beyin, Sitomegalovirüs veya Zika virüsü gibi bulaşıcı hastalıklar, sigara veya alkol dahil olmak üzere toksinlere maruz kalma veya hamile annelerin stres, travma veya zihinsel sağlık durumları gibi birçok risk türünden etkilenebilir. depresyon _ Hamilelik sırasında düzenli sağlık bakımı, bebeğin beynini etkileyebilecek erken doğum dahil komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir. Yenidoğan taraması , fenilketonüri (PKU) gibi çocuğun beyni için potansiyel olarak tehlikeli olan durumları tespit edebilir .
Bebeklik dönemindeki sağlıklı beyin gelişimi, doğru bakım ve beslenmeye bağlı olmaya devam eder. Çocukların beyinleri hala büyümekte olduğundan, travmatik kafa yaralanmalarına , enfeksiyonlara veya kurşun gibi toksinlere karşı özellikle savunmasızdırlar . Kızamık aşısı gibi çocukluk aşıları, çocukları beynin şişmesi gibi tehlikeli komplikasyonlardan koruyabilir . Ebeveynlerin ve bakıcıların çocukları için sağlıklı ve güvenli olan sağlıklı yiyeceklere ve yaşayacakları ve oynayacakları yerlere erişebilmelerini sağlamak , onların daha besleyici bakım sağlamalarına yardımcı olabilir.