Çocuklarda Oyun Becerileri
Oyun Nedir?
Oyun, normalde zevk ve zevkle ilişkilendirilen, kendi kendini motive eden faaliyetlere gönüllü olarak katılımdır. Oyun eğlenceli, hayali veya hayali, yapıcı, kişilerarası (başkalarıyla oyun) veya içsel (tek başına oyun) etkileşimlerden oluşabilir. Oyun, çocukların çevre, bedenleri ve çevrelerindeki dünyadaki yerleri hakkında bilgi edinme yoludur.
Oyunun genellikle doğası gereği anlamsız olduğu düşünülür, ancak aslında çok yapılandırılmış veya hedefinde çok spesifik olabilir (örneğin, spor veya bilgisayar oyunları gibi tanımlanmış oyunlar). Oyun becerileri, oyun etkinliklerini (yeni etkinlikler dahil) planlama ve sıralama, sorunları çözme ve bir etkinlikten/oyuncaktan diğerine genelleme becerilerine göre belirlenir.
Oyun Neden Önemlidir?
Oyun, çocukların öğrenme yollarından biridir. Erken çocukluk döneminde “serbest” veya yapılandırılmamış oyun, çocukların kendi dünyalarını öğrenmeleri için önemli bir yoldur. Oyun aynı zamanda sosyal becerilerin gelişebileceği bir yoldur. Çocuklar büyüdükçe, kazanmayı, kaybetmeyi ve ’adil oynamayı’ olduğu kadar, kurallı oyunlar uydurarak toplumsal kuralları da öğrenirler. Ayrıca, bir şeyi iyi yapmak için dürtülerini kontrol etmeyi ve alan, müzakere ve problem çözmeyi öğrenirler. Her şeyden önce, eğlence ve rahatlama için oyun gereklidir.